SAHİH-İ İBN-İ HİBBAN Zvd

BABLAR    KONULAR  -  NUMARALAR

KİTABU’S-SALAT

<< 272 >>

DEVAM: 72- Namazın Kılınış Şekli

 

(:-489-:) Vail b. Hucr anlatıyor: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in arkasında namaz kıldım. Namaza başladığında ellerini kaldırıp tekbir alırdı. Sonra (elbisesine) sarınır, elini elbisesinin içine sokarak sağ eliyle sol elini tutardı. Rükuya varmak istediği zaman da ellerini (elbisesinden) çıkarır, onları kaldırır ve tekbir alırdı. Sonra rükuya varırdı. Başını rükudan kaldırdığı zaman da ellerini kaldırır, tekbir alırdı. Sonra da secdeye varır, yüzünü iki elinin arasına koyardı ....

 

(Muhammed) b. Cuhade der ki: Ben bu durumu Hasan b. Ebi'I-Hasan'a söyledim. O da (bana): "Bu, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in namazıdır. Bunu yapan yaptı ve yapmayan da yapmadı" dedi.

 

- - -

isnadı sahihtir. ibn Hibban 3/168 (1859), Ahmed, müsned (4/317) ve Müslim, Sahlh (401)

 

 

 

(:-490-:) Bera b. Azib der ki: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem, avuç içlerinin üzerine secde ederdi.

 

- - -

ibn Hibban 3/192 (1912), ibn Huzeyme 1/322 (639), Ahmed, müsned (4/259-295), Zehebı'nin sıhhat onayı ile Hakim (l/227), Beyhaki, sünen (2/107) ve İbn Ebı Şeybe, Musannef (1/261)

 

 

 

(:-491-:) Muhammed b. Amr b. Ata anlatıyor: Ben, içlerinde Ebu Katade'nin de bulunduğu Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in ashabından on kişi arasında Ebu Humeyd es-Saidi'nin "Ben, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in namazını aranızda en iyi bileninizim" dediğini işittim. Orada bulunanlar: "Niçin (bu iddiada bulunuyorsun)? Allah'a yemin olsun ki, sen bizim Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e en çok uyanımız ve sahabelikte en eski alanımız değilsin" dediler. O da:

 

"Evet (değilim)" dedi. Onlar: "Haydi (bize bildiklerini) anlat o halde" dediler. O da başladı anlatmaya:

 

Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem namaza kalktığı zaman "Allahu Ekber" diye tekbir alır, ellerini omuzlarının hizasına kadar kaldırırdı. Her kemik yerli yerince yerleşirdi. Sonra (bir miktar) okur, sonra da omuzları hizasına kadar ellerini kaldırırdı. Sonra rükuya varır, avuçlarını dizlerinin üzerine koyar ve dümdüz olup başını ne (aşağı) eğer, ne de (yukarı) kaldırırdı. Sonra da (başını kaldırıp) "Semiallahu limen hamideh" der, böylelikle her kemik yerli yerince yerleşirdi. Sonra yere inerdi. (Secdede iken) ellerini yanlarından uzak tutardı. (Seededen) başını kaldırır, ayaklarını yayar ve onların üzerine otururdu. Secdeye vardığında ayak parmaklarını (kıbieye doğru) yumuşak tutardı. Sonra (ikinci) secdeye varır ve "Allahu Ekber" diye tekbir alıp (başını secdeden kaldırır ve) sol ayağını yayarak üzerine (birazcık) otururdu. Böylelikle her kemik yerli yerince yerleşirdi. Sonra ayağa kalkardı. Diğer re katta da aynı şeyleri (aynı şekilde) yapardı. (ilk) iki rekattan (üçüncü rekata) kalktığında, tıpkı namazın başlangıcında olduğu gibi ellerini omuzlarının hizasına kadar kaldırırdı. Sonra da namazının geriye kalan kısımlarını (daha önce anlatıldığı şekilde) aynen kılardı. Selam vereceği re kata gelince, ayaklarını çıkartıp (sağ kabasının altından) sol ayağını dışarı çıkarıp sol oturağı üzerine otururdu.

 

Orada bulunanlar: "Doğru söyledin. Gerçekten Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem bu şekilde namaz kılardı" dediler.

 

- - -

isnadı sahihtir. ibn Hibban 3/171-172 (1864)

 

Derim ki: Buharide bu hadisin bir kısmı, sadece Ebu Humeyd'den ve ismi belirtilmemiş bir topluluktan rivayet edilmiştir. (Buhari, ezan)

 

 

 

(:-492-:) Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet 0lunmuştur.

 

- - -

İsnadı sahihtir. İbn Hibban 3/169-170 (1862)

 

 

 

(:-493-:) Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet olunmuştur.

 

- - -

İsnadı sahihtir. İbn Hibban 3/177 (1873); önceki hadise bakın.

 

 

 

(:-494-:) Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet olunmuştur."

 

- - -

İsnadı hasendir. İbn Hibban 3/174 (1868), detaylı tahric için: Ebu Ya'la, müsned (6155).

 

 

 

(:-495-:) Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet 0lunmuştur.

 

- - -

isnadı sahihtir. !bn Hibban 3/177 (1873). önceki hadise bakın.

 

 

 

(:-496-:) Malik oğullarından biri olan- Muhammed b. Amr b. Ata bildiriyor:

 

Abbas b. Sehl b. Sa'd es-Saidl'nin bana anlattığına göre kendisi, içerisinde babası Sehl b. Sa'd es-Saidl'nin de bulunduğu bir mecliste bulunuyordu. Babası, Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in sahabilerinden biri idi. Mecliste Ebu Hureyre, Ebu Useyd es-Saidı, Ebu Humeyd es-Saidı de vardı ... -Hadis aslında devam ediyor.

 

- - -

İsnadı ceyyiddir. ibn Hibban 3/170 (1863) ve Buhari Tarih (6/390)